torstai 18. heinäkuuta 2013

Tunnistetut kukat


Tässä kukkien nimet niin kuin olen ne tunnistanut ja lisäksi ne kukat, jotka ovat hyvin saman näköisiä. MariJ tunnistikin kaksi ensimmäistä aivan oikein. Kolmas kukka oli apila, kuten MariJ ja Tanja tunnistivat, mutta ei puna-apila. :)

Kukka 1
Kukka 1 on Syysmaitiainen. Se näyttää hiukan voikukalta, mutta varsi on ohuempi, kukka on matalampi ja lehdet ovat erilaiset. Lisäksi syysmaitiainen ja voikukka kukkivat eri aikaan kesästä.

Kukka 2
Kukka 2 on Peltosaunio eli saunakukka. Se näyttää päivänkakkaralta, mutta peltosaunion varsi haarautuu ja siinä kasvaa monta kukintoa, päivänkakkaralla vain yksi kukka yhdessä varressa. Peltosaunion lehdet ovat "tillimäiset". Tässä vielä vertailun vuoksi päivänkakkara.

Päivänkakkara


Kukka 3
Kukka 3 on Alsikeapila. Sitä ei välttämättä kotiseudullani kasva. Alsikeapila on kaksivärinen ja sen lehdet ovat erilaiset kuin valkoapilalla. Valkoapilan lehdissä on vaaleat laikut. Vanhetessaan alsikeapila muuttuu punertavaksi. Ja puna-apilaksi tämä ei kelpaa vaalean värinsä vuoksi ja puna-apilan lehdet taas ovat pienet ja kapeat. Valkoapila näyttää tältä.

Valkoapila

Puna-apilalla on samalla tavalla valkoinen laikku lehdissä kuin valkoapilallakin.

Puna-apila

Lisäksi on olemassa metsäapila, joka muistuttaa puna-apilaa, mutta sen lehdet on vielä erilaisemmat.

Tiesin alsikeapilan olemassa olon sen takia, että kerran sellainen on todistetusti kasvanut kotipaikkakunnallani ja biologian opettaja sitä kysyi keväisellä retkellä koulun lähimaastoon. Opettaja lupasi koko luokalle jäätelöt, jos joku tunnistaa ja nimeää apilan. Meidän ryhmä ei tiennyt, mutta yllätys yllätys, seuraava ryhmä tiesi. :) Siinä punnittiin opettajan lupaus. Ja kyllä, koko luokka sai eskimopuikot. :)


6 kommenttia:

 1. Päivän luontotietous sai täydennystä. Alsikeapila ois ainakin mulle mennyt ihan täydesti puna-apilasta. En tuommoisen apilan olemassaolosta edes tiennyt, joten viisastuin taas vähäsen:)

  VastaaPoista
 2. PeePee, ensi kerralla vaan vilkaiset apilan lehtiä tarkemmin niin tiedät kummastako apilasta on kyse. :)

  VastaaPoista
 3. Uusi tieto minullekin tuo alsikeapila. Täytyy katsoa tienvarsia lenkkipolulla tarkasti seuraavalla kerralla. Ala-asteella rikastuin biologian tunnilla kerran 50 penniä, kun yläluokan ope (Mölli) lupasi 50p´sille, joka tunnistaa yhden kukan. Siankärsämö se oli ja minä rikastuin :) Kävin varmaan ostamassa Essolta irtokarkkeja saamallani rahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti muistat tämän kokemuksen perusteella siankärsämön lopunikääsi. :)

   Poista
 4. Hyvää nimipäivää! :)

  No nyt selvisi sitten sekin, miksen saanut värjättyä vihreää tuolla kukalla, kun jostain luin, että puna-apilan kukilla saisi vihreää, mutta olen varmaan poiminut sitten alsikeapilaa! :D Oon kyllä välillä ihmetellyt, kun jotkut puna-apilat ovat hehkuvamman värisiä kuin toiset, mutta ne hehkuvammat ovat siis nähtävästi puna-apiloita ja hailakammat alsikeapiloita. Oppia ikä kaikki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MariJ!

   Mä tutkailin apiloita tänäänkin vaunureissulla ja alsikeapila oli yllättävän punainen! Vain lehti paljasti minulle oikean kukan. Värin perusteella olisin luullut puna-apilaksi. Jospa tämä tosiaan ratkaisi värjäyspulman. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Se ilahduttaa aina! :)
Jätäthän kommenttiisi aina myös nimesi. On mukava tietää, ketkä ovat vierailleet blogissani.