tiistai 2. heinäkuuta 2013

Mansikoita, mansikoita

Tämä kesän ensimmäiset mansikat, kaksi kappaletta, tuli maisteltua jo juhannuksena. Ne löytyivät kesämökin mansikkapenkistä. Enpä muista milloin olisin niillä leveyksillä löytänyt kypsiä mansikoita jo juhannuksena. Aikaisin kypsyivät.

Tänään kävimme Pikku-Mimmin kanssa hakemassa laatikollisen mansikoita lähikaupan luota torimyyjältä. Laatikko oli kätevä kuljettaa vaunujen tavarakorissa. Samalla reissulla Pikku-Mimmi sai nukkua päivän ensimmäiset päiväunet. Ystävällinen torimyyjä antoi paperia mansikoiden suojaksi ja vielä herneitä paperin painoksi. Saatiinpa siis herneitäkin. :)


Mansikat olivat ihanan isoja ja makeita! Laatikon pohjaa myöten aivan kiinteitä ja pakastuskelpoisia. Joskus laatikon pohjalla olevat mansikat ovat olleet niin pehmeitä, ettei niitä ole tehnyt mieli pakastaa, mutta nyt oli poikkeus. Hyvä niin. :)


Tapanani on pilkkoa mansikat rasioihin ja ripaus sokeria päälle. Joskus olen laittanut mansikat kokonaisena rasioihin, mutta eipä niitä kokonaisia mansikoita ole kuitenkaan vuoden aikana mitenkään erityisesti tarvinnut. Pilkotut kelpaavat tällä kertaa.


Olen jo useamman vuoden ajan pitänyt kirjaa marjojen pakastusmääristä. On helppo seurata, että onko pakastettu määrä sopiva ja tulevatko kaikki marjat ja myös mehut käytettyä. Nyt tuli pakastettua viisi kiloa mansikoita. Kirjanpitoni mukaan viime vuonna määrä oli 10 kiloa ja viime vuotisia mansikoita on vielä muutama rasia jäljellä. Täytyy miettiä yön yli, jos pakastaisin vielä toiset viisi kiloa. Sitten mansikat ainakin riittäisivät koko talveksi.

Suurimmasta osasta mansikoita tulee tehtyä mansikkarahkaa. Se on herkkuani. :) Isompi rasiallinen on siihen juuri sopiva määrä. Toinen iso osa tulee syötyä ihan vain sellaisenaan välipalana. Pienempi rasia on taas siihen käyttötarkoitukseen juuri sopiva kerta-annos.


Nyt on pala kesää pakastettu. :)

3 kommenttia:

 1. Hih, mulle tuo 10 kiloa on lähinnä pieni maisteluerä. ;) Meillä on 100 litran pakastin (+ kaappipakastin muita kuin marjoja varten), ja äiti on käynyt talven mittaan täyttämässä sen mansikoilla viisi kertaa. Meillä siis lasketaan talven marjankulutus sadoissa litroissa, ei kymmenissä. ;) Päivittäin kuluu 1-2 litraa marjoja, osa mansikoita, osa muita marjoja, ja mehuakin menee jonkin verran. Sokeria meillä ei laiteta säilöttäessä mihinkään marjoihin, ei edes mehuihin. Tosin äiti hoitaa meillä tuon säilömispuolen, saadaan kaikki marjat valmiina poimittuina, perkattuina ja pakastettuina... liian hyvää ollakseen totta? ;)

  VastaaPoista
 2. Mansikkasato on kyllä tosi aikaisessa tänä vuonna. Mekin ostettiin viime viikolla viiden kilon satsi sillä ajatuksella, että saa syödä niin kauan kuin napa vetää ja loput pakastetaan. Ei ehkä tarvitse edes mainita, että jos ensi talveksi rahkavärkkejä tarvitsee niin täytyy kyllä vielä ostaa lisää.. ;)

  VastaaPoista
 3. MariJ: Vau! Olen aivan mykistynyt tuosta mansikkamäärästä. Ja palvelu tosiaan pelaa. :) Mä laitan sokeria mansikoihin aivan pikkuriikkisen. Ilmankin pärjäisi. Mehuihin taas laitan reilusti.
  Outi: Mä en ole vielä paljon syönyt mansikoita. Keskityin vain säilömiseen. Syöntimarjat erikseen. :)

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Se ilahduttaa aina! :)
Jätäthän kommenttiisi aina myös nimesi. On mukava tietää, ketkä ovat vierailleet blogissani.